Meer over de Weverstraat

Weverstraat

Uit kerkelijke gegevens valt af te leiden dat in de omgeving inderdaad veel wevers hebben gewoond. Het beekwater van de nabije Zuiderbeek gaf daar gelegenheid toe. De naam wordt al in 1755 genoemd, al was toen nog slechts van een zandweg sprake. De beneden-Weverstraat liep in 1832 nog tot de huidige Dam en was in 1850 al doorgetrokken tot de Utrechtseweg. Een boekje uit 1865 spreekt over een zandweg, door de bewoners Weverstraat genoemd, al moet, volgens andere aantekening, omstreeks die tijd ook de verharding (met grind) al terhand zijn genomen. (Aan deze oudste winkelstraat was eind vorige eeuw ook het eerste Postkantoor gevestigd).

Nr: 92 Rijks

Periode: Woning - Indeling: Woning - Status: Actueel

Vanuit het Zweiersdal kijken we naar de achterzijde van de panden Weverstraat 94 en 92 (Rijks).

Nr: 104 Koren

Periode: Boer - Indeling: Boer - Status: Actueel

Op een foto uit 1878 poseren de kort daarvoor gefuseerde koren “Kunst Veredelt” (herenkoor) en “Oefening baart Kunst” (dameskoor) nabij de boerderij, bouwjaar rond 1850. Rond 1850 vestigt Jan van Lingen zich in Oosterbeek waar hij na enige jaren koetsier wordt van Jan Kneppelhout op de Hemelse Berg. De koetsier van de Hemelse Berg woonde in de koetsierswoning naast het koetshuis met de stallen. Hij trouwt in 1864 met Willempke Hooijer en in 1869 treffen we Jan van Lingen voor het eerst in het adresboek van Oosterbeek aan, waar hij in de Weverstraat de boerderij betrekt. Daar wordt in 1872 zijn zoon Hendrik Arie geboren die later die landbouwer was. In 1881 overlijdt Jan van Lingen. Zijn zoon Arie ging er na een verbouwing rond 1894 wonen en begon er de kolenhandel.

Nr: 109 Rietgedekte Villa Tandarts Ph.J. Clous

Periode: Tandarts - Indeling: Tandarts - Status: Actueel

Op de zuidhoek van Hogerheide/ Weverstraat stond tot 1944 een rietgedekte villa (Weverstraat 109) waarin vanaf 1927 de tandarts Ph. J. Clous woonde. Toen deze in 1937 verhuisde naar de villa "Doristeti" op de Lebretweg 1 werd de woning aan de Weverstraat betrokken door de gereformeerde predikant A. van de Weg. Na WOII werd er een bungalow op het perceel gebouwd.