Meer over de Fangmanweg

Fangmanweg

Dr. Leendert Fangman (geboren te Leiden 1834, overleden te Oosterbeek 1896) was sinds 1870 eigenaar van Bato’s wijk (z.a.). Hij behaalde zijn doctorsbul in 1864 te Amsterdam. Op 11 mei 1880 huwt hij in Amsterdam met Clara Anna Elizabeth Wolterbeek (1936-1875), dochter van Ds. Dirk Jacob Wolterbeek die enige jaren aan de Oude Kerk van Oosterbeek verbonden was. Fangman breekt de villa die De Kempenaer in Bato`s Wijk liet bouwen af en laat er een volumineuze villa bouwen, het latere gemeentehuis. Zijn vrouw sterft in 1875. Hij is dan nog steeds arts te Culemborg en gebruikt het huis in Oosterbeek als buitenplaats. Hij hertrouwt in 1880 te Breda met de in 1846 te Zoeterwoude geboren Christina Frederieque Auguste Diderique Marie Telders. Het landgoed werd door Fangman belangrijk uitgebreid, zoals hij ook de Westerbouwing, dat omstreeks 1885 in zijn bezit kwam, verder tot ontwikkeling bracht.